Uzun süreden beri Flarum altyapısının SEO açısından performansı değerlendiriliyor. Ben, 4 yılı aşkın süredir SEO uyumlu web siteleri tasarlamaktayım. Bu nedenle hem Flarum açısından hem de forum siteleriniz için arama motoru optimizasyonu hakkında bilgi vermek istiyorum.

Web siteleri için SEO, %50 yazılım, %50'si kaliteli içerikten geçmektedir. Yani siyah ve beyaz gibi birbirlerini tamamlarlar. Eğer sitenizin yazılım kısmı kötüyse (SEO kurallarını karşılamıyorsa) içeriğiniz tek başına bir sıralama getiremez. Ancak içerikleriniz kötü ancak yazılımınız iyiyse, yine bunun bir anlamı kalmıyor. Her iki işleminde yeterli olması gerekmektedir.
Flarum Google ile uyumlu mudur? SEO Açısından İyi Midir?
SEO kurallarını karşılayan yazılımların temel özelliği, arama motoru botlarının web sitesini tarayabilmesidir. Yani ilk aşamada Google botunun sitenizi ziyaret edip görselleri, içerikleri sorunsuz bir şekilde tarayabilmesi gereklidir. Eğer kullanılan yazılım bunu karşılayabiliyorsa, temel açıdan Google ile uyumludur. SEO açısından uyumludur diyebiliriz.
Flarum ve Forum SEO
Forum sitenizin arama sonuçlarında üst sıralarda görünebilmesi için, içeriğinizin taranmasından daha fazlasına ihtiyacınız vardır. Flarum, Google'un forum siteleri için tavsiye ettiği şema yapılarına (schema markup) sahiptir. Yani, Flarum tabanlı web siteler, Google tarafından gerçek bir "forum" sitesi olduğuna ikna edilir. Buna Xenforo, discourse gibi altyapılarda dahildir. Kısacası, teknik açıdan diğer forum altyapılarından bir eksiği bulunmamakla beraber Google kriterlerini karşılamaktadır.
Forum sitelerinin arama motoru optimizasyonu, diğer web sitelerinden oldukça farklıdır. Google, forum sitelerinin içeriklerini analiz ederken, öncelikle kullanıcı deneyimiyle elde edilmiş bilgilerin olup olmadığını kontrol etmektedir. Yani, forum siteleri blog siteleri gibi kullanılmasına gerek yoktur. Genel geçer ezber cümleler veya bilgiler dışında, kişinin gerçek hayatta elde ettiği tecrübelerini paylaşması gereklidir.
Eğer forum sitenizde çok fazla yorum ve tartışma bulunmuyorsa, Google'un sizi üst sıralara çıkarmasını beklememelisiniz. Özellikle aynı kullanıcıların konu açıp tartıştığı sayfaların Google için bir anlam ifade etmesini beklememek gerekir. İnsanlar, forum sitenizle ne kadar çok etkileşime girerse, o kadar çok kaliteli içeriğe sahip olursunuz. Tabii ki sahte veya spam yorumları hariç tutuyorum. Konularla alakalı tartışmalardan bahsediyorum.
Google, artık pek çok yazılımı sorunsuz bir şekilde tarayabiliyor. Bu nedenle, web sitem SEO için uygun mu diye düşünmek ve efor sarfetmek yerine kaliteli içerikler oluşturmaya özen göstermelisiniz.
Son olarak, genel bilgi içerikli konularınız blog sitelerinin altında yer alabilir. Ancak hata çözümleri ve nedir, nasıl yapılır ve genel görüşler içeren tartışmalar daha çok tıklanma almanızı sağlayabilir.